Změny ve státem podporovaných produktech určených ke spoření na důchod

V tomto článku bych vás rád seznámil přehledně s hlavními změnami a novinkami, které vstupují od roku 2024 v platnost:

  • Povinnost organizací poskytujících zaměstnancům benefity z FKSP (Fond Kulturních a Sociálních Potřeb) přispívat minimálně 50% těchto prostředků na penzijní účely.
  • Zavedení DIP (Dlouhodobý Investiční produkt). Toto je za mne průlomová novinka v oblasti spoření na stáří. Nejde o vytvoření zcela nového produktu, ale o vytvoření právního prostředí, v rámci kterého může klient využívat u již existujících finančních produktů (spořících, investičních) příspěvky zaměstnavatele, případně daňové úlevy.
  • Podrobněji se popisu toho, co to DIP je, co lze do tohoto rámce zařadit a v čem spatřuji jeho obrovské výhody oproti zavedenému “penzijku”, věnuji v samostatném článku.
  • Změna ve výši státních příspěvků v penzijním připojištění či doplňkovém penzijním spoření od 1.7.2024. V současné úpravě činí minimální státní příspěvek 90,- Kč měsíčně k vlastnímu vkladu účastníka ve výši 300,- Kč měsíčně a maximální státní příspěvek činí 230,- Kč měsíčně k vlastnímu vkladu účastníka 1000,- Kč měsíčně a více. Od 1.7.2024 bude poskytován státní příspěvek až k vlastním vkladům účastníků ve výši 500,- Kč měsíčně a více. Státní příspěvek bude činit 20% vlastního vkladu účastníka. Kdo si bude přispívat alespoň 500,- Kč měsíčně, obdrží státní příspěvek ve výši 100,- Kč měsíčně. Maximální státní příspěvek bude činit 340,- Kč měsíčně k vlastnímu vkladu 1700,- Kč měsíčně a více.
  • Od 1.7.2024 nebude již poskytován vůbec státní příspěvek účastníkům penzijka, kteří již pobírají starobní důchod.
  • K úpravě dochází i v možnosti daňových odpočtů. Doposud bylo možno uplatnit daňový odpočet ve výši 24.000,- Kč za rok na životní pojištění a 24.000,- Kč za rok na penzijní připojištění či doplňkové penzijní spoření. Nově je limit stanoven na 48.000,- za rok v součtu na všechny daňově podporované produkty spoření na stáří, jedno ke kterému produktu a v jaké výši si je klient uplatní.
  • U penzijka bude od 1.7.2024 možno si uplatnit daňový odpočet až z hodnoty vlastních vkladů 1700,- Kč měsíčně a více. Doposud bylo možno si uplatnit odpočet z vlastních vkladů nad hodnotu 1000,- Kč měsíčně

Toto je výčet těch hlavních a zásadních změn, jejichž poselství je jasné – dlouhodobé udržení stávající úrovně starobních důchodů je nereálné, důchodový systém je již nyní ztrátový, státu na důchody chybí peníze již dnes, a do budoucna bude situace ještě horší. Proto stát otevřeně hovoří o tom, je potřeba aby se lidé na stáří finančně připravili sami. A k tomu nám dává nástroje a pomůže s tím – možnost daňových úlev, vyšší státní příspěvky pro ty, kdo si na stáří také budou odkládat více, zavedení DIP – atraktivní možnosti spoření na stáří pro ty, koho klasické životní pojištění či penzijko neoslovuje.

Nejste si jisti nastavením vašeho portfolia spoření na stáří? Potřebujete zkonzultovat, jak se změny dotknou vašich již uzavřených smluv nebo plánujete uzavřít si nové spořící produkty na stáří?

Nebojte se mne kontaktovat, rád vám s tím pomohu.

775 972 191

marian.kolarik@4fin.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *